Waar blijft de crash?

De markt bibberde wel wat, maar we zien nog geen aardverschuiving, laat staan een aardbeving met kracht -10% op de borden verschijnen. Ook al krijgen we hier en daar wel signalen te verwerken die erop duiden dat een aardverschuiving aanstaande is, is er tot nog toe geen paniek.Hypotheekbank Northern Rock

Vrijdag 14 september werden we wakker en keken we naar de schermen. Plotseling verscheen het bericht: Northern Rock staat op springen. De vijfde grootste Engelse hypotheekbank kan niet meer aan de verplichtingen voldoen. De problemen slaan hiermee duidelijk over van Amerika naar Europa en we merken dat de grote problemen op de Amerikaanse huizenmarkt diepere sporen nalaten dan men zich tot nog toe heeft ingebeeld. Het komt doordat alles met elkaar verbonden is. De huidige financiële puzzel is dan ook moeilijk te bevatten.

Opvallend

Er stonden vervolgens duizenden mensen bij de kantoren van Northern Rock om hun spaargeld op te vragen. Ik kan me niet herinneren zoiets mee te hebben gemaakt, behalve in landen waar het met de valuta uit de hand liep jaren geleden. Stelt u zich eens voor dat er op een dag een grote verschuiving plaatsvindt op de markt. Dat is onder de huidige omstandigheden zeker mogelijk. Als er meerdere banken tegelijk in grote problemen komen, dan kan het bijna niet anders dat er soortgelijke toestanden komen in onze eigen regio’s. Pikant detail: geen enkele bank is in staat om een grote massa mensen a la minute te voorzien van al zijn eigen geld omdat de dekking er gewoonweg niet is. Hopelijk komt het nooit zover, maar ik denk wel dat de kans op dit scenario bestaat.

Wall Street

Europa kreeg het moeilijk door het bovenstaande verhaal, dat niet op zichzelf staat moet u weten. Hoe vaak kregen we de afgelopen periode dit soort berichten niet binnen: hedge funds die in de problemen zijn geraakt, een bank die niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen et cetera.

De huizenmarkt verzwakt verder en de subprime sector blijft zout in de wonden strooien, waardoor nog veel banken het moeilijk zullen krijgen. De manier van werken de afgelopen jaren zal er gewoon voor zorgen dat er nog veel meer ellende op ons afkomt. Het zogenaamde gratis geld wordt op deze manier plotseling zeer duur. Ofwel de risicovolle transacties uit de tijd van de lagere rentes zorgen er nu voor dat er nogal wat partijen in grote problemen komen, zowel op professioneel vlak als op particulier gebied.

Wall Street legt alles nog steeds naast zich neer. Telkens wanneer er iets boven water komt, zorgt men er in ieder geval voor dat de beurs niet wegzakt. Het is uitstel van executie, want op een bepaald moment is het niet meer te houden en wil iedereen gewoon door dezelfde deur naar buiten. Zelfs de megakapitaalinjecties kunnen de boel dan niet meer rechthouden en ook rentestappen door de centrale banken zullen geen effect meer sorteren. Kortom, op termijn is de situatie vrijwel onomkeerbaar.

Verlaging rente en inflatie

De Fed heeft, zoals iedereen had verwacht, de rente omlaag gebracht met 50 basispunten naar 4,75%. Ik weet niet of dat zo’n goede zet is. De inflatie lijkt stil te staan als we de cijfers bekijken, maar waar blijft dan de stijging van de energie en andere commodities? Steeds meer kunnen we uitgaan van de verborgen inflatie zodat we niet de werkelijke stand van zaken te zien krijgen. Daar weten de heren van de centrale banken natuurlijk meer over. Een vraag die ik terecht mag stellen neem ik aan is: waar blijft de crash en komt die nog? Ik weet het niet, maar als we naar de samenstelling kijken dan merk ik dat alles aanwezig is om er één op gang te brengen. Alleen, wanneer en hoe diep?

Technische Analyse

U merkt dat ik voorlopig minder met grafieken werk. Dat komt door de huidige marktomstandigheden. We kunnen wel herkenbare punten opzoeken in de grafiek maar omdat de zaken die we in dit artikel aangeven echt geen rekening gaan houden met bepaalde niveaus, lijkt het me beter om te wachten tot de rust terugkeert om ons opnieuw met meer dan 70% op de technische analyse te richten. Dus geen afscheid van de technische analyse, maar wel een tijdelijke pauze.

Samenvatting

Nogmaals, de situatie waarin we ons nu bevinden is vele malen erger dan die in 1987, 1998 en 2000 toen de dotcom-bubbel spatte. Toen ging het om een overwaardering van een bepaalde sector. Nu gaat het om de levensader van de financiële markt, de banksector ofwel de ” Money Machine…”

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.