Verdient uw bank nog wel krediet?

Rente blijft maar dalenEerst was daar de woekerpolis, onlangs kwam de manipulatie van het Libor- en Euribortarief naar boven en het nieuwste schandaal wordt al onderzocht door de toezichthouders; de manipulatie van de valutamarkt door de grootste banken ter wereld.

Al deze zaken hebben direct dan wel indirect een negatieve uitwerking op uw financiële situatie. In Nederland heeft de vereniging eigen huis terecht kritische vragen gesteld over de toegenomen winstmarges op hypotheken. We zien de rentes dalen, zelfs tot een historisch laag niveau, echter de hypotheekrente daalt niet in hetzelfde tempo mee. Ook in onze buurlanden is de hypotheekrente aanzienlijk lager.

Op uw spaargeld teert u vandaag de dag in, de inflatie is hoger dan de rente die u op uw spaarrekening ontvangt, financiële repressie is de vakterm. Banken lenen uw spaargeld vervolgens weer uit tegen hogere percentages en maken op deze manier winst. Doordat de rente op leningen zoals de hypotheekrente niet dalen kunnen banken hun balansen weer sterker maken, maar holt u uw spaarvermogen uit.

Nu houdt De Beleggingsassistent zich bezig met advies over vermogensbeheer. Bij de dienst vermogensbeheer krijgt een beheerder een volmacht om transacties uit te voeren op een rekening die op uw eigen naam staat, wat echte schandalen of oplichting een stuk lastiger maakt gelukkig.

Wel zijn er gevallen bekend waarbij er te risicovol is belegd voor cliënten, maar dan maak je als belegger zeker kans op een schadevergoeding bij het KIFID (klachteninstituut).

Een doorn in het oog zijn echter de hoge (verborgen) kosten die door sommige partijen worden berekend. De AFM heeft bijvoorbeeld enige tijd geleden sommige actieve beleggingsfondsen ‘indexknuffelaars’ genoemd. Dit zijn beleggingsfondsen, vaak huisfondsen van banken, die door de hoge kosten en de zeer beperkte afwijking van de benchmark nooit en te nimmer diezelfde benchmark verslaan.

Berekend is dat de kosten soms wel kunnen oplopen tot 3% per jaar. Op een gemiddeld rendement van bijvoorbeeld 7% is dat 42% van de opbrengst. Dat is nog geen 70% zoals bij veel woekerpolissen maar teveel is het wel.

Stijgende koersen op de beurzen, de lage rente op uw spaarvermogen en daarbij de hoge inflatie plus  de vermogensrendementsheffing zorgen er wellicht voor dat u overweegt een start te maken met beleggen. Maar bezint eer u begint.

Uw huisbank komt wellicht als eerste bij u op, maar ik adviseer u uw horizon te verbreden. Denk bijvoorbeeld eens aan een vermogensbeheerder  die zijn eigen vermogen precies belegt zoals hij dat ook voor u doet. Laat u voorlichten over de mogelijkheden die er zijn in vermogensbeheer  en denk aan alle zaken zoals hierboven beschreven. Hoeveel krediet krijgt de grootbank van u?

Yorick Schut

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.