Update BeursBulletin Beleggingsfonds maart 2009

Na een voortzetting van de dalende koersen vanaf 2008, sloeg het sentiment sinds 9 maart plotseling om. Onze benchmark -de brede Dow Jones Euro Stoxx 50- ging met procenten tegelijk omhoog. Vanwege een aantal short-posities dat is ingenomen, heeft dit de resultaten van het fonds geen goed gedaan.

Ondanks deze forse opleving wist de Stoxx50 het verlies van dit jaar nog niet ongedaan te maken zodat de index nog steeds in een dalende trend zit vanaf medio 2007. Dichter bij huis: ook de AEX-index staat nog steeds lager sinds het begin van dit jaar. De short-posities zijn derhalve nog steeds gerechtvaardigd. Vooralsnog is de korte termijn trend echter positief, terwijl de lange termijn trend dus nog wel neerwaarts gericht is. Het is derhalve van groot belang om een keuze te maken tussen de langere, stabielere trend en het snellere werk. We zien bij tijd en wijle bij bear market­-rallies plotselinge, forse dalingen, dus de waan van dag kan beleggers nogal eens op het verkeerde been zetten. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de langere termijn. We moeten dan accepteren dat we op die manier -helaas- een deel van de opwaartse beweging missen en dat de short-posities nu tegen ons in gaan. Onderzoek wijst echter uit dat per saldo een beter resultaat wordt behaald als het beleggingsbeleid niet gebaseerd is op de waan van de dag.

Ontwikkeling maart

In maart zijn er opnieuw relatief weinig mutaties geweest binnen het Fonds. Wel handhaafden wij een aantal short-posities. Deze strategie heeft in het verleden haar vruchten afgeworpen, want het fonds wist de forse koersdalingen van de afgelopen maanden goed te pareren. Vanaf begin maart wisten de beurzen te profiteren van de opleving die (met name) de financiële waarden doormaakten. Ook stegen ditmaal de commodity-fondsen, zoals ArcelorMittal, fors.

De Eurostoxx50 zette na een hoopvolle start begin januari de dalende lijn al snel weer in. De brede Europese index bewoog een aantal maanden binnen een brede bandbreedte, maar brak daar vervolgens uit. Begin maart heeft de Eurostoxx50 zelfs het laagste niveau van de afgelopen 13 jaar doorbroken. De index heeft in maart een lagere bodem gevormd ten opzichte van januari. Vervolgens wist de Stoxx50 op te veren en zette koers richting het uitbraakniveau rond 2200 punten. De Stoxx50 is er uiteindelijk in geslaagd deze barrière te doorbreken. Mocht de Stoxx50 de top van februari weten te overschrijden, dan zou dat een teken van kracht zijn. Overtuigender zou het echter zijn als de index een hogere top ten opzichte van januari weet te vormen. Het nog altijd negatieve beeld zou dan plaats maken voor een meer neutrale fase. Voor de korte termijn is ook hier sprake van hogere toppen en hogere bodems, hetgeen de burger weer moed geeft.

Het huidige beursklimaat biedt mooie beleggingskansen, waarvan wij hebben geprofiteerd. Een flink aantal aandelen kon op een veel lager niveau worden gekocht en toont momenteel een behoorlijke winst. Veel aandelen zijn tijdens de recente beursmalaise circa 90% in waarde gedaald. Anders gezegd: voor hetzelfde geld konden tien keer zoveel aandelen worden gekocht. Zo namen wij afgelopen maand het aandeel Heijmans met een enorme ‘korting’ op in portefeuille.

De euro/dollar-ontwikkeling stemt ons niet tevreden. Eind januari nam het Fonds posities in die van een verzwakkende euro versus de Amerikaanse dollar profiteren. De euro daalde richting $ 1,25, hetgeen tot een (ongerealiseerde) winst leidde. De Europese munteenheid testte in alle hevigheid de steungrens rond $ 1,25 die in 2006 ook al een aantal malen steun bood. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed de basisrente in december verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, volgde de Europese centrale bank met forse renteverlagingen tot een historisch laag niveau van 1,25%. Begin maart werd de $ 1,25-grens wederom aan een zware test onderworpen, waarna de euro vanaf dit niveau opnieuw sterk wist op te veren, zodat de posities werden uitgestopt, helaas met verlies dus. Daarbij werd de euro geholpen doordat de Fed aankondigde de geldpers op de hoogste toeren te laten draaien. De euro is inmiddels afgeketst op de dalende weerstandslijn en heeft daarmee opnieuw de zoektocht naar de volgende bodem ingezet. Wij hebben dan ook vertrouwen in de nieuwe posities die wij eind maart ingenomen hebben.

Verwachting

Het beleggingsbeleid van het Fonds is gebaseerd op verschillende portefeuilles van BeursBulletin. Met onze aandelenportefeuilles is in de afgelopen 4 jaar een winst van circa 80% behaald, terwijl de Stoxx50 het met een verlies van 16% moet doen (de AEX daalde in deze periode maar liefst 30%!). Ook op dit moment heeft BeursBulletin sterke aandelen in portefeuille om van een mogelijk herstel te profiteren. Bovendien heeft het Fonds de risico’s gereduceerd middels short-posities op de AEX-index, de EuroStoxx50 en een aantal aandelen. Hiermee onderscheidt BeursBulletin zich van conventionele long only beleggingsfondsen die bijvoorbeeld de index volgen en werken volgens het buy and hold-principe.

Uiteraard komt het systeem van BeursBulletin het beste tot zijn recht wanneer er sprake is van een trend. Omdat wij de trend volgen, is het resultaat in een per saldo zijwaartse markt (zoals de maanden november 2008 tot en met heden) helaas minder. Vijf maanden geleden stonden we dus op hetzelfde niveau als nu, maar gezien de nervositeit in de markt was het moeilijk om in te spelen op de tussentijdse oplevingen en klappen naar beneden, zoals in onderstaande AEX-grafiek is te zien. De AEX bevindt zich momenteel aan de bovenkant van de dalende trend, maar per saldo zijn we vijf maanden niks opgeschoten. Sterker nog, door het gezwabber van de index worden we regelmatig op het verkeerde been gezet. Het lastige is natuurlijk dat we dat alleen achteraf kunnen vaststellen.

Wanneer de markt een duidelijke trend inzet (dat gaat zeker gebeuren, de vraag is alleen wanneer), zullen de resultaten weer verbeteren. We gaven vorige maand ook aan dat aandelenkoersen niet in een rechte lijn naar beneden gaan, en af en toe forse bear market-rallies kunnen laten zien. Dit wordt duidelijk geïllustreerd in Japan, alwaar de Nikkei Index na ruim 20 jaar inmiddels 80% lager staat, maar tussen 2003 en 2007 wel 100% opveerde. Vandaar dat het Fonds voldoende sterk geachte aandelen in portefeuille heeft om van dergelijke oplevingen te profiteren.

Middels de strategie van het afkappen van verliezen en het laten doorgroeien van winsten, verslaat BeursBulletin jaar in jaar uit de benchmark. Uiteraard zijn er periodes waarin we minder goed presteren dan de beurzen, maar gemiddeld doet het systeem het veel beter dan de markt. Gemiddeld 60% van de adviezen wordt namelijk met winst afgesloten, waarbij de gemiddelde winst groter is dan het gemiddelde verlies. Wij verwachten dan ook dat we in de komende tijd per saldo weer een bovengemiddeld rendement zullen realiseren.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.