Tunesië: beleggen in economische en politieke stabiliteit

Tunesië is een interessante beleggingsbestemming door zijn concurrerende economie en zijn reputatie als politiek stabiel land. Het is één van de meest geavanceerde economieën in Noord-Afrika, met een van de hoogste economische groeipercentages. Tunesië heeft sterke zakelijke en economische banden met Europa en wordt door het World Economic Forum onder de meest concurrerende economieën in Afrika geschaard.

De beleggers hebben dit concurrerende vermogen erkend en de index van de Beurs Valeurs des Mobiliéres de Tunis (BVMT) is sinds oktober 2007 sterk gestegen. De grootste stijging deed zich echter voor in april 2008.

Politiek

Tunesië heeft een geschiedenis van een sociaal progressieve staat, met bijzondere aandacht voor de rechten van vrouwen, maar sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1956 is er in principe één partij aan de macht geweest, de Parti Socialist Destourian (PSD). Dit heeft geleid tot relatieve politieke stabiliteit, met weinig politieke vrijheden. Naast de valutacrisis in 1986 hebben zich in 1987 ook andere problemen voorgedaan die tot een machtswisseling heeft geleid, waarbij Zine Abidine Ben Ali, van de Rassemblament Constitutionnel Démocratique (RCD), president werd.

Economische beleid

President Ben Ali introduceerde vrije markthervormingen toen hij aan de macht kwam en dat leidde tot een periode van aanhoudende economische groei. Dit, gecombineerd met een gemakkelijk toegankelijke gezondheidszorg en goed onderwijs, heeft geleid tot het ontstaan van een gevestigde middenklasse. In 1998 zou Tunesië ook het eerste land in het Mediterrane gebied zijn om een vennootschapsovereenkomst met de Europese Unie (EU) te ondertekenen. Dit heeft geholpen om de vele handelsbelemmeringen uit de weg te ruimen.

Onder de vrije markthervormingen van president Ben Ali heeft de overheid privatiseringen versneld en de investeringscode geliberaliseerd, wat heeft geleid tot hogere buitenlandse directe investeringen (FDI).  Het nieuwe economische plan van de overheid bestaat uit het implementeren van nieuwe wetgeving om zodoende het bedrijfsklimaat en het concurrentievermogen te verbeteren en de bureaucratische rompslomp te verminderen. In de 2e helft van 2009 staan financiële hervormingen op de agenda en moet de wisselkoers volledig converteerbaar zijn.

De economie

Naast de constante economische groei en vrije markthervormingen heeft Tunesië een goed gediversifieerde economie met landbouw, toerisme, mijnbouw, aardolie/energie en productie als de belangrijkste sectoren. Dit heeft Tunesië, volgens het  van de World Economic Forum, tot de meest concurrerende economie van het Afrikaanse continent gemaakt.

Tunesië heeft sterke economische fundamenten met een continue positieve groei van het reële BBP en een prijsinflatie ( gemiddeld 3,1% in 2007) die relatief laag is voor een opkomende economie. De reële groei van het BBP was in 2007 6,3% en werd gedreven door een sterke landbouwproductie. De Economist Intelligence Unit voorspelt in 2008 een vertraging van de groei naar 5,2%, waarna het in 2009 weer zal toenemen naar 5,6%. De voortzetting van gezonde niveaus van economische groei wordt hoofdzakelijk gedreven door de uitbreiding van de binnenlandse productie sector en de voorspelde stijging in 2009 zal hoofdzakelijk toe te rekenen zijn aan een verwachte verhoging van de overheidsbestedingen, die weer een positieve invloed op de consumentenbestedingen hebben.

De Financiële Markten

De Bourse des Valeurs Mobiliéres de Tunis (BVMT), geprivatiseerd in 1994, werd gelanceerd in 1969 en de index, de TUNINDEX, ging in 1997 van start. Momenteel werken er 24 effectenmakelaars in de BRVM. De TUNINDEX steeg in 2007 7,63% en in de periode van 2001 tot 2006 met 22,94%. Van 1 januari tot 24 april 2008 steeg de TUNINDEX, gemeten in euro’s, met 8,94%.  De marktkapitalisatie van de Tunesische Beurs bedroeg op 24 april 2008 € 3,7 miljard.

De financiële industrie in Tunesië blijft groeien en het aantal beleggingsfondsen groeide gedurende de jaren ’90 in snel tempo. In 2006 waren er 137 beleggingsfondsen en 40 risicodragende kapitaalfondsen (EIU 2008). Momenteel zijn er 14 handelsbanken, 6 ontwikkelingsbanken, 2 koopvaardijbanken en 8 ‘offshore’ banken volgens de Economist Intelligence Unit (EIU 2008).

Verwachtingen

De groei in de export kan in 2008 licht vertragen, wat de groei van het BBP enigszins zal verminderen. Dit is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de wereldwijde zorgen over de gestegen inflatie als gevolg van de gestegen voedsel- en energieprijzen. Echter, de export zal naar verwachting in 2009 weer stijgen en de binnenlandse economie blijft robuust waardoor de groei van het BBP boven de 5% zal blijven. De kapitaalmarkt en valutavormingen beginnen meer beleggers aan te trekken. Daarbij zal de overheidsconsumptie in 2009 ook de privé-consumptie ondersteunen en zorgen voor een stevige groei van het BBP. De beleggers schijnen dit gevoel te delen, gezien de stijging van TUNINDEX in 2008 tot dusver.

Intereffekt Investment Funds

Het Intereffekt Emerging Africa Fund heeft momenteel posities in de volgende Tunesische bedrijven:

  • Banque de L’ Habitat
  • Banque de Tunisie
  • Societe Frigofrique et Brasseri
  • Societe Moderne de Ceramique
  • Societe Tunisienne de  L ’Air

Marc Rhatigan, Intereffekt Investment Funds


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.