Trading dag update 11 februari 2016

DAX

Wat is dit toch een heerlijke markt om te traden! Traders verdienen in deze markt in een week al snel net zoveel als normaal in een hele maand of meer. Zelfs traders die nogal onzorgvuldig omgaan met hun ‘entry’ worden daar niet voor gestraft omdat de markt thans dermate grote bewegingen maakt dat zelfs te late posities winstgevend worden.

Dax future weekchart

Ondertussen likken de permanente ‘bulls’ hun wonden en erkennen dat de realiteit toch even iets anders is dan een mooie voorspelling waar je leuke advertenties van kunt maken om nog meer abonnees en klanten mee te werven. Zelf begrijp ik gewoon niet dat deze analisten het verschil niet zien tussen een impulsgolf en een correctiegolf. Na de vorige daling herstelden de markten even iets en prompt kwamen zij weer met hun voorspelling dat  beleggers konden kopen. Diezelfde beleggers staan nu dik onder water. Wat mij hieraan stoort is niet dat velen veel te lang bullish waren of nog steeds zijn en dat zij alle signalen die op topvorming wezen gemist hebben. Wat mij stoort is dat zij de technische analyse op een verkeerde manier gebruiken waardoor deze vorm van analyse nog steeds onder een grote groep mensen verkeerd wordt begrepen. Je kunt geen voorspelling maken op basis van de technische analyse en dat is exact wat velen wel doen en vervolgens deze voorspelling flink gaan marketen. De technische analyse in zijn meest algemene vorm kan goed werken om het ‘nu’ te beoordelen. Hoe staat er markt er nu voor, welke marktpartijen hebben de overhand. Aan de hand daarvan kunnen er scenario’s gemaakt worden, met een meest waarschijnlijk scenario en een alternatief scenario en vervolgens beslist de markt hoe het uitpakt. De belegger of traders weet dan dus op welke signalen hij moet letten. Een voorspelling echter heeft een veel meer definitief karakter en wordt door velen gezien als de enige optie, waardoor er geen ruimte ontstaat voor een ander pad. Het gevolg: zodra het misgaat wurmt men zich in allerlei bochten waarom de voorspelling nog steeds correct is of kan zijn. Men haalt de trend erbij, beginnend bij de korte trend en eindigend bij de zeer lange trend als de markten al lang en breed 20% en meer lager staan.

In mijn blog van vorige week gaf ik aan dat een daling onder 9350 snel kan leiden tot een daling tot 9170 en dat een doorbraak onder dit niveau voor een stortvloed aan verkooporders kan leiden. Ik gaf daarbij een aantal koersdoelen aan, te beginnen bij 8740-8800. Welnu, de markt zakte op dezelfde dag nog onder 9350, vervolgens onder 9170 en heeft met 8700 het eerste koersdoel (of beter zone) gehaald. We kunnen dit niveau dus alvast afvinken. De vraag, of de weekcyclusbodem al gezet is, staat daarbij nog wel open. Als ik naar de kracht van de daling kijk, dan lijkt het meer te passen in de laatste fase van een bestaande cyclus, zodat ik vooralsnog opteer dat dit het einde is van de bestaande weekcyclus en er dus binnenkort een nieuwe begint. Dit betekent ook dat de Dax zeer wel mogelijk kan herstellen tot boven 9000, mogelijk zelfs weer tot 10000. Maar laten we dit scenario nog heel even parkeren totdat we ook echt zien dat er een bodem op weekbasis is gezet.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart noteren we thans de 16e dag van de lopende cyclus. De koers staat ver onder de MA banden, normaal gesproken een contrair signaal dat er een pullback aanstaande is, tenzij we in een ‘sell off’ zitten. Dat laatste is dus het geval, zodat het niet verstandig is te speculeren over de vraag of de cyclusbodem er wel of niet staat. Op dit moment is er nog geen enkel bewijs van een cyclusbodem. We zien in de RSI2 wel een mogelijke W-bodem, maar deze dient dus door een opwaartse dag bevestigd te worden. Daar wachten we dus op. Shorts heb ik wel afgebouwd tot een minimum omdat een dergelijk niveau niet echt meer interessant is in verband met de verhouding van risico en rendement.

Dow Jones 240' chart

Dow Jones 240′ chart

Bovenstaande chart is die van de Dow Jones future op basis van 240 minuten. Wat ik hier wil laten zien is hoe eenvoudig en doeltreffend trading kan zijn en dat men hiervoor dus geen enkele voorspelling hoeft te doen. In de chart zien we aan de linker kan de bodem van de vorige dagcyclus en dus het begin van de nieuwe cyclus. Goed te zien is dat er een aantal golven opwaarts plaatsvinden, die echter per saldo niet al te sterk zijn. Dat beeld past natuurlijk in het hogere plaatje van een dalende markt, waarbij het begin van een nieuwe cyclus de correctiegolf markeert. Rechts van de chart zien we hoe de markt meestal reageert nadat een top is gezet. Er volgt een eerste daling, gevolgd door een herstel. Dit herstel neemt vaak de vorm aan van een zogenaamd vlagpatroon, waarbij de koers weerstand ondervindt tegen de inmiddels dalende MA banden. Je kunt dan een limit sell order inleggen aan de bovenkant van die vlag met als uitgangspunt dat de koers de onderkant van de vlag breekt en vervolgens verder wegzakt. Dikwijls ontstaat een dergelijke vlag halverwege de daling, zodat eenzelfde daling die voorafging nog zal volgen. De circle markeert waar ik gisteren short ging, terwijl ik enkele dagen op vakantie in Londen was. Je kunt dit dus doen met een telefoon, zolang je maar begrijpt hoe een markt in elkaar zit en wat het verschil is tussen impuls en correctie.

Dow Jones dagchart

Dow Jones dagchart

In de dagchart van de Dow zien we dat de laatste fase van de dagcyclus volop is ingezet. Of de niveaus rond 15450 en 15250 nog gehaald worden in deze cyclus moeten we afwachten. Dat is echt gissen, maar ook niet heel belangrijk. Bestaande shorts moeten nu getraild worden middels MAs in intradaycharts of de bar voor bar methode, omdat eventuele correcties omhoog zeer fors kunnen uitvallen en het zou jammer zijn als winsten snel weer voor een groot deel verdampen.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Ik wil nog even stilstaan bij de Bund, de grote winnaar van deze marktsituatie. Ik ging er enkele weken geleden vanuit dat de weerstand te sterk zou zijn, een duidelijk voorbeeld van een ‘voorspelling’. De markt reageerde duidelijk anders. Wel moeten we vaststellen dat deze situatie extreem is. De Bund zal vandaag voor de 22e dag op rij sluiten boven de MA5, het 5-daagse voortschrijdende gemiddelde. Dit is een uiterst zeldzame, dus extreme situatie. Deze situatie biedt echter ook een zeer belangrijke les: hoog kan nog veel hoger en laag kan nog veel lager. Als traders werken we met gemiddelden, zoals gemiddelde reacties van 50% op impulsbewegingen e.d. Maar bedenk dat een afwijking van een gemiddelde soms veel langer kan duren, ook al ‘is het niet meer normaal’. Het zijn dit soort afwijkingen die een trader die geen ‘open mind’ heeft, volledig de nek kunnen omdraaien. Daarom werk ik ook met scenario’s, want hier zijn er alternatieven om rekening mee te houden zodat we niet vast komen te zitten in een voorspelling die niet uitkomt.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2660, tweede steun 2470, eerste weerstand 2830, tweede weerstand 3060;

Dax future: eerste steun 8500, tweede steun 8200, eerste weerstand 9140, tweede weerstand 9300;

Bund future: eerste steun 164.00, tweede steun 161.60, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.