Rituele slachtpartij Griekenland, Ierland en Portugal

Zonder verdoving worden de obligatiehouders van Griekenland, Ierland en Portugal geslacht. Dat de Griekse staatsleningen gebakken lucht zijn, is inmiddels genoegzaam bekend. De andere twee landen die aan het infuus liggen van het IMF en de (Nederlandse) belastingbetaler, Ierland en Portugal, lijken nu echter ook te gaan vallen, getuige de snel oplopende rente.
 
De beurs van Athene is sinds 2007 circa 80% van zijn waarde verloren. De rente van Griekse 2-jaarsstaatsleningen noteert nu boven 28% en 10-jarige staatsleningen zouden 17% rente opbrengen. Dat wil zeggen als de rente en de hoofdsom ooit wordt betaald. De implosie van de Griekse staatsobligaties wordt nu gevolgd door een implosie van de Ierse en de Portugese staatsobligaties. Misschien dat één failliet land nog wel zou worden overleefd, maar wat gebeurt er met de euro als er drie landen failliet gaan?

De rente van Portugese 2-jaarsstaatsleningen noteert nu bijna 14% en 10-jarige staatsleningen van Ierland liepen op tot bijna 12% rente. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat dit voor de overheden niet is op te brengen. Vóór de periode van de euro kon een land de geldpers aanzetten en zich uit de schuld ‘inflateren’. Met het gedrocht dat we euro noemen, kan dat niet en resteren de oplossingen bezuinigen, belasting verhogen of als dat allemaal niet meer gaat, een faillissement. Een rituele slachting van de obligatiehouders is het gevolg.

Toch houden Europese aandelenbeleggers zich nog redelijk goed. De DAX bereikte in maart het laagste punt van het jaar rond 6500 punten. De Duitse index herstelde vervolgens en bereikte eind april een meerjarig recordniveau rond 7600 punten. Vanaf dit niveau nam de index wat gas terug. De contouren van een hoofd-schouderpatroon werden zichtbaar: begin april is een linkerschouder gevormd en eind mei de rechterschouder, met rond 7600 punten het hoofd. Een doorbraak van de neklijn rond 7000 punten impliceert een daling tot (minimaal) 6400 punten. De neklijn zal daarbij moeten worden doorbroken, wat (vooralsnog) niet het geval is. Vooralsnog worstelt de DAX met de 7000-puntengrens. Een doorbraak hiervan zal het sein op oranje zetten.

De Eurostoxx50 laat een minder overtuigend beeld zien, maar van paniek is geen sprake. De Franse CAC40 staat nog boven de bodem van maart. De Italiaanse MIB en Spaanse IBEX hielden opnieuw redelijk stand. De Portugese index scherpte echter donderdag het laagste punt sinds de zomer van 2010 verder aan.

Euro/frank op meerjarig diepterecord

Euro/frank op meerjarig diepterecord  

De euro is de afgelopen week vanwege de Europese schuldenproblematiek opnieuw fors gedaald en bereikte een ‘all time low’ rond CHF 1,19. Al circa twintig jaar presteert de Zwitserse frank aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid verloor vanaf een top rond CHF 1,80 meer dan 30%. De sterk dalende trend biedt kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. De euro/frank consolideerde de afgelopen maanden binnen de sterk dalende trend, waarna de neergaande lijn werd vervolgd. Vooralsnog handhaven wij de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid en niet ten onrechte, zoals het nieuwe record van de frank versus de Europese munteenheid aantoont.

Brent-olie op zoek naar richting

Brent-olie op zoek naar richting

Brent noteerde in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat van 159 liter. De verminderde aanvoer van olie door Libië en volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zorgden voor opwaartse druk op de olieprijs. Daarnaast stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs hoger. De ‘all time high’ van 2008 kwam daarbij in zicht, maar begin mei werd vanaf circa $ 126 opnieuw een daling ingezet. De twaalf OPEC-landen besloten tijdens de mislukte vergadering onlangs de productiequota te verhogen noch te verlagen. Saudi-Arabië, de grootste olieproducent binnen het oliekartel, liet desalniettemin weten de eigen productie op te voeren. Brent is de daling sinds mei niet helemaal te boven gekomen en consolideert nu binnen de stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009 en is vooralsnog op zoek naar richting.

S&P500 vormt hogere bodem

S&P500 vormt hogere bodem

De S&P500 veerde op boven de bodem van maart, waarmee de stijgende trend lijkt te worden vervolgd. De brede Amerikaanse index liet begin mei nog een nieuw meerjarig recordniveau optekenen, maar nam daarna gas terug. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) op dagbasis wist boven 30% alweer een draai naar boven te maken. Op weekbasis oogt het beeld nog steeds vriendelijk. De RSI maakte in de zomer van 2010 een lagere bodem ten opzichte van de zomer van 2009 en dat terwijl de S&P500 een hogere bodem maakte. Deze ‘set up’ liet een koersdoel berekenen van 1360,73 punten en dit doel werd in april al behaald. De brede Amerikaanse index wist gelukkig op dagbasis tijdig op te veren om het positieve plaatje in stand te houden.

De Nasdaq veerde op van het dieptepunt van dit jaar. Cruciaal is dat de bodem van maart in staat is de verkoopdruk te weerstaan. De Dow vormde een hogere bodem ten opzichte van die in maart. Vooralsnog kunnen we spreken van een correctie binnen de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar. De verwachte opleving kwam gelukkig snel. De correctie bood mooie kansen om op lagere niveaus (weer) in te stappen. De bodem van maart blijft natuurlijk belangrijk om in de gaten te houden. Het sentiment onder Amerikaanse beleggers kan vanwege onder andere Griekenland, Ierland en Portugal, een kettingreactie van derivaten (o.a. CDS-en op Griekenland), de afkoeling van China, het kredietplafond in de VS en de huizen- of de arbeidsmarkt, natuurlijk snel omslaan.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.