Overleef de kredietcrisis

De opvolger van het boek ‘Als de dollar valt’ is uit. In 2007 schreef Willem Middelkoop dat het niet de vraag was óf, maar wanneer ons financiële systeem in zou storten. Nu de beurzen opnieuw op recordniveau staan, vraagt iedereen zich af: Crisis? Welke crisis?  Is Middelkoop gek geworden? Zag hij het verkeerd? Toch waren we eind 2008 slechts een paar uur verwijderd van de complete ineenstorting van het wereldwijde kredietkaartenhuis, aldus diverse ingewijden. Is de crisis nu onder controle? Zijn nieuwe boek geeft antwoord op deze vragen en meer.

Uit eigen ervaring weten we dat het waarschuwen voor grote problemen doorgaans niet in dank wordt afgenomen. Termen als zwartkijker (door bijvoorbeeld ING Directeur Peter Paul Wekking), onheilsprofeet en pessimist vliegen je om de oren en belangenvereniging Vereniging Eigen Huis sleept je zelfs voor programma’s als ‘De leugen regeert’. Helaas bleken de waarschuwingen voor de grote problemen bij Fortis en de huizenmarkt in Nederland geen zwartkijkerij. Fortis werd met tientallen miljarden geïnjecteerd, met het optrekken van het depositogarantiestelsel werd een ‘run on banks’ voorkomen en de huizenmarkt profiteerde van de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie tot € 350.000.

Met een stroom onorthodoxe maatregelen proberen overheden nu te redden wat er te redden valt. In IJsland, Dubai, Spanje en Griekenland lijkt de overheid inmiddels tegen de uiterste grenzen aan te lopen. Ook voor Japan, met een staatsschuld van 200% van het BBP, lijken de grenzen bereikt. Vorige week verklaarde Meredith Whitney dat de Amerikaanse overheid ‘geen kogels meer heeft’ en nu zegt Alan Greenspan hetzelfde over zijn oude werkgever de Fed. In zijn nieuwe boek legt Middelkoop uit dat een kredietcrisis niet is op te lossen met nog meer krediet. Deze wanhoopspogingen betekenen uiteindelijk slechts uitstel van executie.

Middelkoop citeert Henry Ford die ooit zei: “Het is maar goed dat de mensen in ons land ons bankwezen en monetaire systeem niet begrijpen, want als ze dat wel deden dan geloof ik dat er vóór de ochtend een revolutie zou zijn.” Misschien een extra risico om mee rekening te houden wanneer meer mensen zich in deze materie gaan verdiepen. In de vorm van korte vragen en antwoorden worden opnieuw veel geheimen over ons financiële systeem ontrafeld, zoals ‘Hoe diep zit Wall Street in Washington?’, ‘Waarom wordt Nederland zo hard geraakt?’ en ‘Wat wordt de volgende crisis?’. Wie niet nóg een keer verrast wil worden, moet ‘Overleef de kredietcrisis’ zeker lezen.

Persrecensies

‘Middelkoop heeft voorlopig het gelijk aan zijn zijde. Al ver voordat de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte, waarschuwde hij dat het huidige financiële systeem op instorten stond – eerst in zijn weblog en later in zijn boek Als de dollar valt.’

De Volkskrant

‘Het boek geeft de lezer een onthutsend inzicht in de wereld die schuilgaat achter het geld en in de machtposities van de spelers op de wereldwijde financiële markten en vertelt je hoe je hiervan kunt profiteren.’

Miljonair

‘Laat het sombere vooruitzicht u er niet van weerhouden dit boek te lezen. Dan weet u tenminste hoe en waarom de boel “ploft”.’

Leeuwarder Courant

In het 160 pagina’s tellende boek legt Middelkoop uit waarom de crisis nog niet achter de rug is en geeft hij aan hoe u volgens hem de crisis kunt overleven.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.