Middels EPU-ETF beleggen in Peru

Middels EPU-ETF beleggen in Peru In januari heb ik bijna 1 maand in het Zuid-Amerikaanse Peru gebivakkeerd. Het is een ontzettend mooi vakantieland, dat meer te bieden heeft dan de ‘verborgen’ Inca-stad Machu Picchu alleen. Daarmee doel ik ook niet op de Peruaanse voetballers zoals de huidige speler van Schalke 04 Jéfferson ‘La Foquita (zeehond)’ Agustín Farfán Guadalupe en Claudio Pizarro van Werder Bremen.

30 maal groter dan Nederland

Peru is, met een oppervlakte van circa 1,3 miljoen vierkante kilometer, meer dan 30 maal groter dan Nederland en heeft ruim 26 miljoen inwoners. Volgens het CIA-factbook bedraagt de gemiddelde leeftijd van de bevolking 26,2 jaar. Qua economische ontwikkeling is dit een zeer positieve demografische factor.

Demografische factoren

Tijdens mijn vakantie kreeg ik een prachtige column van Harm van Wijk van BeursBulletin in mijn inbox met de titel: De echte crash moet nog komen . Daarbij refereerde Harm van Wijk aan Harry S. Dent die stelde dat mensen de economie bepalen, oftewel demografische factoren. Ik moest direct aan Peru denken met zijn relatief jonge bevolking.

Peru rijk aan ijzererts, zilver, koper, goud en olie

Peru heeft niet alleen prachtige stranden (in het noorden), maar ook heeft het land het Andesgebergte en niet te vergeten een zeer grote jungle: het Amazonegebied. In economisch opzicht is het land zeker interessant, temeer Peru onder meer ijzererts, zilver, koper, goud en olie rijk is.

Economische groei 2011: +6,92%

Vorig jaar bedroeg de economische groei van Peru 6,92% en in 2010 8,8%. Daarmee groeide Peru’s economie voor het 13de achtereenvolgende jaar. Daarbij steken de Nederlandse groeicijfers schril af.

Peruaanse beurs 1100% gestegen sinds 2000

Bovenstaande grafiek illustreert de indrukwekkende prestatie van de Peruaanse hoofdgraadmeter IGBVL die sinds 2000 meer dan 1100% is gestegen. De AEX-index is daarentegen de afgelopen 12 jaar meer dan gehalveerd. De Peruaanse beurs heeft weliswaar ook een flinke tik gekregen in 2008, maar heeft het verlies vrijwel helemaal goed gemaakt.

Ik beleg sinds 2008 op de Peruaanse beurs, Bolsa de Valores (Lima), wat dus achteraf dus niet de beste timing bleek. Momenteel heb ik nog aandelen Minera Atacocha. Dit is een onderneming die onder meer lood, zink en koper delft.

ETF EPU

Hoewel het mogelijk is om via een lokale broker te handelen op de Peruaanse aandelenmarkt, is het sinds 2009 veel eenvoudiger een mandje van Peruaanse ADR’s te verhandelen. Afgezien dat het tijdrovend en duur is om zelf te handelen in Peru, is het eenvoudiger via het iShares ETF MSCI All Peru Capped te investeren in Peruaanse aandelen. Het tickersymbool is EPU, waarvan de grafiek is weergegeven.

EPU is in januari opwaarts uit een consolidatiedriehoek gebroken en lijkt de aanval te hebben ingezet op de top van januari 2011 rond $ 51. Correcties richting het uitbraakniveau rond $ 40 kunnen worden benut om EPU te kopen. Ons (eerste) koersdoel is $ 51 waarbij we een verdere stijging tot boven $ 55 niet uitsluiten.

Peruaanse beurs gevoelig voor economie China

De Peruaanse beurs is evenwel (ook) gevoelig voor economische ontwikkelingen in China, dat grondstoffen uit Peru importeert. Mijnfondsen maken voor meer dan 40% deel uit van het ETF. Vandaar dat dit fonds ook gevoelig is voor prijsontwikkeling van bijvoorbeeld goud, zilver, koper en zink.

Samenstelling EPU

Onderstaand zijn de ondernemingen vermeld die voor 72,9% deel uitmaken van het totale fonds EPU. Het percentage van het aandeel van het betreffende fonds staat tussen haakjes.

Compania de minas Buenaventura (17,47%), mijnfonds.
Credicorp (16,77%), financiële instelling.
Southern Copper (10,38%), mijnfonds.
Volcan Compania minera (4,67%), mijnfonds.
Hochschild mining (4,56%), mijnfonds.
Alicorp (4,49%), levensmiddelenonderneming (zoals Unilever).
Minsur (3,94%), mijnfonds.
Graña y Montero (3,92%), bouw- en vastgoedbedrijf.
Intergroup Financial (3,52%), financiële instelling.
Sociedad Minera Cerro Verde (3,21%), mijnfonds.

Indien u een belegging overweegt in een Emerging Market, dan weet u na het lezen van deze column, dat u niet alleen naar Brazilië of China hoeft te kijken. Het zou interessant kunnen zijn om eveneens Peru te volgen.

U kunt uw ideeën, suggesties en tips mailen naar info@aandeelvandeweek.nl

www.aandeelvandeweek.nl

Jan Robert Schutte

Disclaimer

Het Aandeel-van-de-Week-team (Jan Robert Schutte en Harry Klip) heeft (nog) geen positie in EPU.

De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.