Indiase roepie verzwakt ten opzichte van dollar en euro

Indiase roepie verzwakt ten opzichte van dollar en euroVeel valuta van opkomende landen zijn sterk in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Van de 33 opkomende landen is er slechts één valuta die het beter doet dan de Amerikaanse munt volgens Bloomberg. Ten opzichte van de euro is het aantal vier. Welke valuta doet het beter dan de dollar? Het antwoord volgt aan het einde van dit artikel. De Indiase roepie behoort zeker niet tot de sterkste munten in 2013. Integendeel. In 2013 is de Indiase munt met 6,7% verzwakt ten opzichte van de euro en 7,7% ten opzichte van de dollar.

Het gele en zwarte goud

De verzwakking van de roepie is leuk voor de vakantieganger en voor exporteurs, maar de valutaverzwakking is grotendeels slecht voor het land. De Indiase groei is niet afhankelijk van de export, maar voornamelijk binnenlands gedreven. De consumentenbestedingen zijn een drijfveer voor de economische groei, dat momenteel op het laagste niveau staat sinds jaren. Veel groei dient te komen van de industrie.

Een belangrijke grondstof voor de industrie is olie. Ruim 85% van de totale oliebehoefte wordt geïmporteerd. De daling in de olieprijs wordt omarmd door de Indiase regering, maar toch is er geen reden tot vreugde. Ruim 45% van de totale importen is olie en goud. Beide grondstoffen worden afgerekend in dollars, waardoor er grote uitstroom (verkoop) is van roepies. Dit heeft geleid tot een verdere toename van het begrotingstekort, dat momenteel 4,8% van het Bruto Binnenlands Product bedraagt.

Risk off

De verslechtering van de Indiase economie, de groeivertraging in China, de crisis in euroland en vooral het verbeterde economische klimaat in de Verenigde Staten (VS), heeft beleggers er toe bewogen om te gaan schuiven in de allocatie van haar beleggingen. Beleggingen in opkomende landen worden omgeruild voor beleggingen in de VS. Er vindt rotatie plaats van de beleggingen die vanaf 2009 van ontwikkelde landen naar opkomende landen stroomde.

Deze uitstroom is in India niet te zien in de toestroom van kapitaal naar de financiële markten. De buitenlandse beleggers (Foreign Institutional Investors) blijven geld pompen in Indiase aandelen. Ultimo juni was de totale instroom $13,3 miljard. Daar ligt het dus niet aan, maar India heeft juist Foreign Direct Investments (FDI) nodig. Dit betekent dat buitenlandse bedrijven rechtstreeks in India zouden moeten investeren.

Een goed voorbeeld hiervan is het gedeeltelijk openstellen van de detailhandelsector voor buitenlandse bedrijven zoals Wal-Mart, Tesco en Carrefour. Vorig jaar heeft de Indiase regering ingestemd met de mogelijkheden voor het openen van supermarkten van deze detailhandelsbedrijven, maar er zijn nog steeds beperkingen. De belangrijkste is dat buitenlandse bedrijven de zeggenschap mogen hebben (51%), maar dat de overige 49% in handen moet zijn van een Indiaas bedrijf. FDI zijn in het algemeen terughoudend om te investeren in India en helemaal nu de economische groei laag is.

Oplossingen roepie

De voor de hand liggende oplossing is de munt te steunen via interventie van de Indiase Centrale Bank (RBI). Indiase roepies kopen en dollar verkopen. Met een grote dollarreserve van $300 miljard heeft de RBI genoeg vuurkracht om de roepie te stimuleren. In het verleden is gebleken dat interventie een korte termijn impuls geeft, maar niet een structurele versterking teweegbrengt.

Een volgende oplossing is het volledig openen van de Indiase markt voor FDI. Van 51% naar 100% in diverse sectoren zal niet gelijk gebeuren, maar een tussenweg richting 74% is al aanbevolen door een regeringscomité. Dit zou dan betrekking hebben op de detailhandel-, media-, pensioen en verzekeringen en bancaire sector. Dit zou wel een structurele verbetering van de roepie kunnen betekenen.

Tapering

Vorige maand kondigde Fed-President Bernanke aan dat het tijd is om te beginnen met het afbouwen van het “Quantitative Easing” economische stimuleringsprogramma voor de Amerikaanse economie. Nu de economie een gestage groei laat zien, het werkloosheidpercentage gedaald is van 10% in oktober 2009 naar 7,6% in juni 2013 en dat er gemiddeld 181.000 banen per maand gecreëerd worden, is de tijd rijp voor tapering.

Met deze tapering moet aan het einde van het jaar begonnen worden. De aankondiging leidde tot een schokgolf in de financiële markten. Beleggers vluchtten uit aandelen en obligaties. De angst voor inflatie deed de rente (yield) fors toenemen, waardoor de dollar sterk in waarde toenam. De sterke dollar zorgde ervoor dat grondstoffen en goud in waarde daalden. In India was het beeld niet anders. Op 20 juni daalde de Nifty Index met 2,85%. Obligaties daalden in waarde en de 10-jaars yield steeg van 7,276 naar 7,507 in drie dagen; een stijging van 3,2%.

Voorafgaand aan de toespraak van Bernanke was de yield al aan het stijgen en was de verzwakking van de roepie aanleiding voor de RBI de rente niet te verlagen op 17 juni. Zijn de stijgingen en dalingen in de diverse markten nu toeval of zijn de bewegingen voorspelbaar? Nee, deze bewegingen zijn niet toevallig en vallen onder intermarket analysis. Een logische beweging in de internationaal verweven financiële markten.

Intermarket Analysis

De beweging in de roepie staat dus niet op zichzelf. Binnen de economie is de beweging in aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta sterk met elkaar verbonden. De beweging van de ene asset categorie heeft invloed op de beweging in de andere asset categorie. Deze verbondenheid is of positief of negatief gecorreleerd. Deze correlaties bestaan al decennia. Het is mogelijk dat correlaties tussen de asset categorieën verschuift. Een goed voorbeeld hiervan is de positieve relatie tussen aandelen en obligaties tot de Aziatische valutacrisis in 1997, dat na de crisis tot een negatieve correlatie verschoof.

In de weekgrafiek (2007 tot en met heden) is de zwarte lijn de S&P500, de groene lijn de CRB Commodity Index en de oranje lijn de roepie/dollar. Een daling van de oranje lijn is een verzwakking van de roepie en dus een versterking van de dollar. Er is duidelijk een positieve correlatie tussen grondstoffen en de roepie/dollar.

Een versterking van de dollar leidt tot lagere grondstofprijzen. Eind 2007 piekt de roepie om vervolgens te dalen. De grondstoffenindex piekt halverwege 2008, waarna deze hard daalt. Negen maanden daarvoor piekt de S&P500 Index. De piek in de S&P500 en de stijging in grondstofprijzen is een signaal van een mogelijk einde van de bull market.

We hebben gezien wat er in 2008 gebeurde. Na de bodem in maart 2009 krabbelt de S&P500 en de grondstoffenindex op. De roepie wint ook aan kracht, maar weet gedurende 2010 en 2011 de horizontale weerstand niet te doorbreken. De lagere top in de grondstoffenindex in april 2011 geeft een signaal dat de top in de roepie bereikt is en dat er een verdere verzwakking aanstaande is. Deze verzwakking heeft tot de huidige negatieve climax in de munt geleid.

Quiz

Oh ja, het antwoord nog op de quiz. De enige valuta die sterker is geworden gedurende het lopende beursjaar is de…Chinese Renimbi.

Johan Smit

Fund Manager Intereffekt India & Brazil Warrants

1 antwoord
  1. Jack
    Jack zegt:

    Slecht nieuws voor de kleinverdieners in India,.import
    prijzen stijgen,……..de lonen zijn de laatste 20 jaar nauwelijks omhoog gegaan,……desondanks zijn de prijzen,.vooral van voedsel de laatste 6 jaren enorm gestegen. Ik heb regelmatig contact met mensen in India,……..ik heb de indruk dat het arme deel van de bevolking,.dus diegenen met een zeer laag inkomen procent gewijs is toegenomen. Grootschalige corruptie drijft de prijzen nog meer op,……..net zoals trouwens in Nederland waar de corruptie hoogtij viert.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.