De TDS indicator voor cyclische aandelen

De koers van cyclische aandelen vertoont flinke schommelingen. De juiste keuze van het moment van in- en uitstappen is daarom extra belangrijk. De TDS indicator kan ons daarbij helpen. Over een periode van vier jaar realiseerden we daarmee bijna 50% meer winst.

Kopen of verkopen

Kopen, wachten of verkopen? Dat is de hamvraag voor beleggers. Zeker als het om cyclische aandelen gaat, is timing immers de sleutel tot succesvol beleggen. In een vorige column hebben we gezien hoe een trading of trending range ons kan helpen bij de beslissing om in of uit te stappen. Maar wat te doen als er geen duidelijk trendkanaal is? En nog belangrijker, hoe kunnen we een wijziging in de trend herkennen?

Trendanalyse

In dat geval kunnen we gebruik maken van de Trendanalyse. Dit is de meest elementaire vorm van technische analyse, die kan worden gebruikt voor het herkennen van koop- en verkoop-signalen bij alle soorten fondsen en indices. De koersontwikkeling wordt hierbij weergegeven als een serie vertikale lijnen. In onderstaande figuur is dit geïllustreerd.

trendanalyse

Iedere lijn geeft de waarde weer, die de koers van een aandeel of index gedurende een periode (dag, week of maand) heeft doorlopen. Het streepje links geeft de openingskoers weer. Het streepje rechts is de slotkoers. Deze weergave van de koersontwikkeling is via het internet of met behulp van een beursprogramma op de computer beschikbaar. De krant is echter al voldoende. Want het is vooral de slotkoers waar we naar kijken. Die geeft immers het beste weer op welke waarde de markt is uitgekomen na een lange dag of week van loven en bieden.

Toppen en dalen

Een beginnende trend kunnen we dan herkennen door te kijken naar patronen in de toppen en de dalen van de slotkoersen. We spreken van een top, als de slotkoers in een bepaalde periode hoger is dan op de vorige en de volgende periode. Een dal betekent, dat de slotkoers lager is dan de vorige en de volgende periode. Dit is hieronder weergegeven.

toppen en dalen

Koersen ontwikkelen zich doorgaans als een opéénvolging van zulke toppen en dalen. Bij een stijgende trend zullen de toppen en dalen op een hoger niveau gevormd worden dan hun respectievelijke directe voorgangers. En omgekeerd zijn lagere toppen en dalen karakteristiek voor een dalende trend.

Blijft over de vraag hoeveel hogere toppen en dalen er gevormd moeten zijn, voordat we het als een signaal voor een stijgende trend kunnen beschouwen en dus een koopsignaal? En natuurlijk omgekeerd de vraag hoeveel lagere toppen en dalen een dalende trend inluiden en daarmee een verkoopsignaal genereren? Want één zwaluw brengt immers nog geen zomer. Maar wachten we daarentegen te lang, dan lopen we achter de markt aan.

De ervaring leert dat twee hogere of lagere toppen en dalen voldoende zijn om een beginnende trend te herkennen, maar dan wel opéénvolgend. Dat is natuurlijk een heel gezoek, als je dat met de hand moet doen. Dus daar heeft Van Arkel Investment Coaching een computer programma voor gemaakt. Dat programma genereert dan automatisch de signalen voor de beste momenten om te kopen of te verkopen. De onderstaande grafieken van Corus en Nedlloyd geven daar een voorbeeld van.

Corus

De blauwe pijl geeft de koopmomenten aan en de rode de verkoopmomenten.

Nedlloyd

De blauwe pijl geeft de koopmomenten aan en de rode de verkoopmomenten.

Bijna 50% meer winst

Op grond van de signalen van de TDS indicator krijgen we dan het volgende handelsoverzicht in de periode 1/1/2000 tot heden.

Hieruit blijkt dat deze TDS indicator het moment van koop en verkoop van cyclische aandelen aanzienlijk verbetert t.o.v. ‘Buy & Hold’. De periode van analyse is hierbij willekeurig gekozen vanaf 1/1/2000 tot nu. In deze periode is de koers van Corus aanzienlijk gedaald (-56,6%). Maar dankzij de TDS indicator konden we desondanks met dit fonds toch een kleine winst realiseren. De koers van Nedlloyd is in deze periode gestegen met 45,1%. Met behulp van de TDS indicator behaalden we echter een winst van 68,4%.

Herre Hogendoorn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.