Bull-scenario is uitgekomen

Na een vakantie van vier weken kan ik de conclusie trekken dat het door mij geschetste bull-scenario, zoals beschreven in mijn column van 25 juni, is uitgekomen. Het is een lekker gevoel, dat je gewoon na een break van vier weken mag constateren dat er feitelijk helemaal niet veel gebeurd is en dat de beurs zich rustig, conform een aantal geslagen piketpalen, heeft bewogen. In mijn column van 25 juni schetste ik een beeld dat de beurs met een correctie bezig was, maar dat de waarschijnlijkheid van een opwaartse uitbraak het grootst was.

Eind vorige maand schreef ik dat er een omgekeerde hoofd-schoudersformatie in de maak was. Dit is een betrouwbaar omkeerpatroon, mits voltooid! Voor de correctie die toen bezig was, hield ik voor de AEX rekening met een koers ergens tussen 220 punten en 240 punten. Het is uiteindelijk 241,36 punten geworden. Daarmee deed de beurs het nog beter dan ik had voorzien.

In mijn columns voorafgaand aan die van 25 juni heb ik talloze factoren genoemd waarom we (serieus) rekening moesten houden met een opwaartse uitbraak, zoals de positieve yield spread, het vele geld dat aan de zijlijn staat en de vele positieve uitbraken die we op andere aandelenmarkten in de wereld hebben gezien. Natuurlijk was er veel negatief economisch nieuws, en dat is er trouwens nog steeds, maar een bekend en correct gezegde luidt: stock markets always climb a wall of worry.

aex

Bijgaand is nogmaals de grafiek van de AEX te zien. De bodemformatie (omgekeerde hoofd-schoudersformatie) heeft een totale hoogte van zo’n 75 punten (270-195). Volgens de regels van de technische analyse kunnen we die 75 punten gebruiken als richtlijn waar we in eerste instantie ongeveer naar toe kunnen. Dat levert globaal een koersdoel op van 350 punten (275+75).

Zo’n koersdoel kan snel worden behaald, maar het kan ook ongeveer zo lang duren als de bodemformatie heeft geduurd (in dit geval zo’n negen maanden). Let wel, zo’n koersdoel is slechts een richtlijn en wordt natuurlijk nooit in een rechte lijn behaald. Wat we regelmatig zien, is dat de koers, na de voltooiing van het patroon, weer terugzakt naar het uitbraakniveau. Dit wordt een pullback genoemd.

Belangrijk bij deze analyse van de AEX is dat ook de andere westerse beurzen dezelfde uitbraken laten zien. De belangrijkste index voor de aandelenmarkt, de S&P500, laat gelukkig een vergelijkbaar beeld zien, door de weerstand van 950 punten te doorbreken. Zijn er geen twijfels dan? Nou, eerlijk gezegd, weten we het nooit zeker op de beurzen. Laat dit voorop staan. En ja, er zijn ook wat twijfels. Ten eerste had –en dat klinkt wellicht gek– de laatste correctie best iets dieper mogen zijn, eigenlijk conform mijn eerste verwachting, zo ergens tussen 220 punten en 240 punten. Dan had de omgekeerde hoofd-en-schoudersformatie een meer symmetrisch beeld gekregen. En dan waren we iets dieper door de knieën gegaan. Wie iets dieper door de knieën gaat, kan ook wat hoger springen. Deze eenvoudige wijsheid geldt ook voor de beurs. Een tweede twijfel heeft betrekking op de omzetten op de beurs. Die zijn in deze zomermaanden niet bepaald hoog. Eigenlijk moet je rond een uitbraak hoge volumes zien. Dat betekent dan dat er meer marktparticipanten achter de nieuwe koersrichting staan.

Maar het feit dat deze uitbraak verwacht werd, tezamen met alle andere argumenten die eerder gegeven zijn, maakt dat de uitbraak toch opvolging verdient door het aandelenbelang in de portefeuille verder uit te breiden.

Harry Geels, Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.