AEX veert op van dieptepunt 2011

De AEX gleed donderdag opnieuw onderuit en bereikte daarbij het laagste punt van 2011 onder 327 punten. De AEX eindigde 1,7% lager op een stand van 328,57 punten. De Amsterdamse effectenbeurs worstelt nog steeds met de cruciale steunzone 325/330 punten. De Europese schuldencrisis blijft de markt parten spelen. Het is een veeg teken dat de rentes van Griekenland, Ierland en Portugal door het dak zijn geschoten. De markt gelooft er blijkbaar niet in dat drie eurolanden kunnen worden gered.

AEX veert op van dieptepunt 2011
De Grieken hebben een akkoord bereikt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over bezuinigingen. De komende vijf jaar wordt € 28,3 miljard bezuinigd. Het parlement in Athene zal echter nog wel de bezuinigingsplannen moeten goedkeuren. Geruchten over het akkoord zorgden donderdagavond voor een opmerkelijk herstel in de VS.

Uurbasis

Het beeld op uurbasis is wederom verslechterd, daar de RSI gisteren opnieuw in de gevarenzone dook. De RSI slaagde er niet in om uit de ‘bear market range’ te breken. Door de dip van gisteren kreeg de dalende trend opnieuw een impuls. De AEX zal in ieder geval de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken om het korte termijnbeeld te laten verbeteren.

Dagbasis

De AEX is op een kritiek punt beland. Zolang de steunzone 325/330 punten standhoudt, wordt de bodem steviger aangestampt. Een doorbraak van deze steunzone echter geeft de dalende trend een nieuwe impuls. Dit steunniveau valt samen met het derde Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in 2010 tot aan de top van februari 2011, wat dit niveau extra gewicht geeft.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) staat op dagbasis nog steeds op ‘onweer’, aangezien in juni het ‘oversold’-gebied (onder 30%) werd aangetikt. De stieren kunnen evenwel nog hoop koesteren vanwege de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX, maar dit biedt natuurlijk geen garantie op een opleving van de AEX.

Weekbasis

Op weekbasis noteert de koopkrachtindicator nog net boven de gevarenzone. Om een verdere verslechtering van het beeld te voorkomen, zal de RSI boven de 30%-grens dienen te blijven. We houden de ontwikkelingen dan ook zeer scherp in de gaten, want dit biedt unieke kansen. De FuturePortefeuille staat hierdoor bijvoorbeeld al op een record.

Ongeacht de dalende markt, zien we nog steeds sterk presterende aandelen in onze portefeuilles. De RatioPortefeuille bijvoorbeeld bewijst keer op keer zijn waarde. Terwijl de EuroStoxx50 sinds begin 2008 37,3% verloor, wist de RatioPortefeuille daarentegen met 65% te stijgen. Indien u eveneens wilt profiteren van de RatioPortefeuille, Klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.