AEX index daalt verder, Eurostoxx50 dit jaar op een verlies van 4,35%.

TrendPortefeuille_backtest_combinatie_van_5

De AEX index daalde voor de tweede maand op rij en staat nog steeds rond het niveau van het begin van het jaar. De AEX daalde in september met bijna 1,6%. Het BeursBulletin beleggingsfonds wist daarentegen in september 1,6%te plussen. Net als vorige maand wist het fonds winst te boeken terwijl de beurzen daalden.

2018 verloopt nog steeds zijwaarts

De AEX scherpte in juli nog het meerjarig record aan tot 576,90 punten, maar augustus en september verliepen minder positief. Meer dan een zijwaartse beeld kunnen we de beweging van 2018 niet noemen. De Eurostoxx50 staat dit jaar op een verlies van 4,35%.

Schijnbewegingen

De aandelenstrategieën komen in 2018 nog niet echt uit de verf door de zijwaartse markt en de vele schijnbewegingen. De dividend- en de ETF-strategie doen het nog steeds goed. AandelenAlert doet het met een plus van 39,3% sinds 1 januari uitstekend. De schijnbewegingen maken het voor de optiestrategieën niet eenvoudig, maar we moeten het er maar mee doen. De afgelopen maanden waren we echter in staat om mooie winsten binnen te halen.

AEX dag

Europa oogt nog steeds zwak

Het enthousiasme is in Europa nog steeds ver te zoeken. De Europese beurzen noteren voor 2018 nog steeds rond de start van het jaar. De Duitse DAX en de Stoxx 50 staan nog steeds onder de start van het jaar. De Euronext 100 wist het record voor 2018 in mei aan te scherpen, maar vormde de afgelopen maanden lagere toppen en lagere bodems.

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator gaf begin april weer een koopsignaal. We zitten dus objectief bezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. Sinds het koopsignaal is de AEX verder opgeklommen. In juli heeft de AEX zelfs de top van 2007 gepasseerd. Er is dus nog steeds sprake van een stijgende trend, het feit dat de AEX in augustus onder de bodem van juli dook, is natuurlijk geen sterk teken.

AEX week

De maandcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan is er ook nog steeds sprake van een stijgende trend. We zitten echter nog steeds in de tweede helft van de maandcyclus. Met de vorming van een meerjarig record is na een hogere bodem, een hogere top gevormd. Het lijkt er echter steeds meer op dat we aan het einde van de cyclus zitten en op zoek moeten naar een nieuwe bodem.

AEX maand

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Bij de kwartaalgrafiek lijkt een midcycle low te zijn gevormd zodat we ook hier in de tweede helft van de cyclus zitten. De kwartaalcyclus is natuurlijk bepalender dan de lagere cycli. Wanneer de midcycle low bodem is gevormd, dan zou dit betekenen dat de AEX opnieuw hogere koersen op de borden kan laten zien. Een alternatief scenario is dat de top van 2007 te zwaar blijkt te zijn en dat de kwartaalcyclus gaat bodemen.

Testen van de top van 2007

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. De markt is nog steeds op zoek naar richting. We testen nog steeds de top van 2007, dus dit gaat niet zonder slag op stoot. De lagere toppen en lagere bodems van de AEX in de afgelopen maanden, voorspellen weinig goeds. Een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

AEX kwartaal

De Amerikanen tonen nog steeds een positief beeld

De Amerikaanse indices doen het nog steeds aanmerkelijk beter. De Dow Jones is inmiddels hersteld van de klap in februari. De S&P 500 scherpte in september het recordniveau van 2018 verder aan. De technologie index Nasdaq en de kleinere fondsen van de Russell 2000 waren hiertoe niet in staat. Deze fondsen vertonen een zijwaartse beeld, wat zou kunnen duiden op topvorming.

Dringen bij de uitgang

Beleggers stappen over het algemeen sneller uit de kleinere fondsen, omdat deze minder liquide zijn. Wanneer alle beleggers door dezelfde deur naar buiten willen, leidt dit tot problemen. Bij de grotere fondsen van de Dow Jones en de S&P 500 is het probleem natuurlijk veel kleiner. Ook hier geldt dus: een gewaarschuwd belegger telt voor twee.

Iets meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel slechts 16 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 15 aandelen waren. 14 aandelen zitten dus nu in een dalende trend, zodat de stijging van de AEX index nog steeds niet breed wordt gedragen. Circa de helft van de fondsen zit dus een stijgende trend, dus van euforie is geen sprake.

Lage optiepremies

De optiepremies zijn nog steeds laag. We krijgen nog steeds weinig vergoeding voor het risico dat we lopen. De impliciete volatiliteit staat op dit moment op 10,6%. Het percentiel staat op 12,1%, wat aangeeft dat circa 88% van de waarnemingen een hogere waarde had dan de huidige van 10,6%.

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%). In 2018 doet AandelenAlert het met een winst na aftrek van kosten van circa 40% bijzonder goed.

aandelenalert

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. De ETF-Portefeuille en de DividendPortefeuille doen het dit jaar prima. En AandelenAlert doet het dus ook uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

Met gepaste trots presenteer ik: de Nasdaq trendportefeuille

Het eerste resultaat hiervan is de introductie van de Nasdaq trendportefeuille.

Met een trendvolgende indicator kunnen we objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2017 met de Trading Navigator was 32,9%.

Een hoger rendement en een lager risico

De Nasdaq steeg overigens gemiddeld 12% per jaar en de bewegingen waren veel groter, zoals je ook ziet in de grafiek. In 2008 daalde de NASDAQ met 48%. Het systeem wist het verlies in het jaar, door de stoploss, te beperken tot 33%. Dit was gelijk het slechtste jaar van de afgelopen 26 jaar.

23 positieve jaren en 3 negatieve jaren

Er waren 23 positieve jaren en 3 negatieve jaren. In de positieve jaren was de winst gemiddeld 40%. Bij de negatieve jaren was het verlies gemiddeld 19%. De standaarddeviatie was 28%. Dit houdt in dat gemiddelde rendement tussen 4,5% en 61,4% lag. 90% van de waarnemingen (twee keer de standaarddeviatie) ligt tussen -24% en +90%.

Sinds 1 januari staat deze modelportefeuille alweer 19,1% in de plus.

Het voordeel dus van spreiding over verschillende soorten aandelen. Je kunt de Trading Navigator ook gebruiken DividendAandelen, grote aandelen, zoals de AEX en kleine aandelen zoals die van de Small cap index. Maar ook indices van landen zoals De Franse CAC40, de Duitse Dax of de Amerikaanse Nasdaq.

Spectaculair rendement bij de Nasdaq

Maar dus ook op de aandelen die samen de Nasdaq vormen…Voor de Nasdaq aandelen komt het gemiddelde rendement dus uit op een spectaculaire 32,9% per jaar per aandeel.
Exclusief dividend of het herinvesteren van winst. Zie voor meer informatie https://iris.nl/signaalbeleggen/modelportefeuilles/trendportefeuille-us-nasdaq-20k-aandelen-2/

backtest-trend-nasdaq

Soms de ene dan de andere…

Het voordeel van het combineren van verschillende soorten aandelen is dat de verschillende aandelen het op verschillende momenten het beter doen.

Zo zagen we in de afgelopen periode dat de grotere AEX-aandelen maar weinig rendement opleverden, maar dat de kleinere aandelen van de small cap index en de Nasdaq het juist erg goed deden.

TrendPortefeuille_backtest_combinatie_van_5

Hoe breder de spreiding, hoe stabieler het resultaat.

Overigens zie je dat deze indicator het bij alle onderliggende waarden doet.

Hierboven zien we dus 5 verschillende soorten aandelen maal 30 aandelen, dus 150 verschillende aandelen. Overal gebruiken we dezelfde software met dezelfde instellingen. Een zeer robuuste indicator dus!

Gratis online training

“De techniek die ik gebruik om 20,6% rendement te maken… (zonder stress en in minder dan 10 minuten per week)” Tijdens deze online training geef ik een kijkje achter de schermen en vertel ik je precies hoe ik beleg. Slechts 100 plaatsen beschikbaar (registreer nu via https://beleggen.com/training-b)

Je ontdekt ook…

  • Het geheime systeem dat alle succesvolle beleggers gebruiken
  • De grootste valkuil waarom 90% van de beleggers geld verliest
  • Hoe ik in minder dan 10 minuten per week mijn portefeuille beheer

Ben je tevreden over je huidige rendement?

Helemaal

maar het kan altijd beter

Grotendeels

maar ik heb een hekel aan verliezen

Redelijk

maar hiermee ga ik mijn doelen niet halen

Gedeeltelijk

maar ik heb eigenlijklijk te weinig tijd

Helemaal niet

maar ik wil het wel leren

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.